Mijn hond trekt aan de lijn, wat moet ik doen?

Niks is zo vervelend als een hond die aan de lijn trekt. Het is één van de grootste ergernissen. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom honden aan de riem trekken? Het enige antwoord is, omdat jij het aangeleerd hebt. Je pup mocht al op hele jonge leeftijd zelf bepalen waar hij snuffelde, naartoe liep, op af denderde etc. Je pup ging de wereld ontdekken en jij liep achter hem aan.

Oorzaak

Doordat je pup overal naartoe mocht lopen en jij er achteraan liep, heeft je pup geleerd dat als hij naartoe wil, dat het ook kan. Je pup bepaalt de route en niet jij. Zo ontstaat er dus een constante druk op de lijn en zal de pup blijven trekken. Het verkeerde gedrag is aangeleerd, het is dus niet aan een bepaald ras gebonden.

Om het gedrag af te leren probeer je er alles aan te doen. Maar het lukt niet. Waarom lukt het niet? Dat komt onder andere door deze 4 redenen:

  1. Een correctie aan de riem wordt door de meeste honden juist als een ondersteuning ervaren.
  2. Doordat de meeste hondeneigenaren een therapie trouwheid kennen van gemiddeld een dag of twee, wordt al snel geswitched tussen verschillende methoden.
  3. De meeste hondeneigenaren focussen zich op het probleemgedrag waardoor ander gedrag niet of nauwelijks aan bod komt.
  4. Sommige baasjes gaan schelden of worden gespannen. Ook dat merkt de hond en hij zal proberen zo ver mogelijk bij je vandaan te lopen.

Wat werkt dan wel?

Hieronder hebben we op een rij gezet wat je moet doen om ervoor te zorgen dat je pup niet meer trekt.

  1. Laat je pup zitten, doe zijn halsband om en beloon hem voor het feit dat netjes blijft zitten en aandacht voor jou heeft. Herhaal dit een aantal maal.
  2. Loop naast je pup en zorg dat de lijn slap is. Houd de aandacht van de hond vast terwijl hij naast je loopt.
  3. Ga nu een stap verder. Blijft je pup stilstaan, beloon hem dan. Doe dit als je pup omhoog kijkt en oogcontact met je zoekt.
  4. Ga weer wandelen en zorg dat je pup naast je loopt. Doet hij dit beloon je pup dan met iets lekkers als hij weer stilstaat.

Het kan gebeuren dat bovenstaande stappen niet helpen. Is het zo dat je pup blijft trekken en er geen verandering komt. Laat je dan coachen door een ervaren hondentrainer of een gedragstherapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *