Help je hond de winter warm door te komen

Misschien zou je denken dat honden zich altijd prima warm kunnen houden omdat ze een vacht hebben. Maar hoe goed een hond zichzelf warm kan houden hangt volledig af van zijn grootte, ras, leeftijd, gezondheid en de soort vacht. Een Siberische Husky  is erop gebouwd om kou en sneeuw te trotseren. Maar een Chihuahua of een Windhond heeft een veel minder dikke vacht en een dunner postuur, waardoor zo’n hond het veel sneller koud heeft.

Wat doet de temperatuur met je hond?

Warmbloedige dieren, zoals de hond, regelen hun lichaamstemperatuur grotendeels zelf, zonder daarvoor een warmtebron nodig te hebben. Het bloed werkt als een soort verwarming en zorgt dat het hondenlichaam steeds ongeveer dezelfde temperatuur heeft, namelijk tussen de 38 en 39 graden.

Hoe om te gaan met kou?

Als je normaal gesproken de vacht van de hond laat trimmen, is het voor de hond wel zo aangenaam als de vacht in de winter wat langer wordt gelaten, zodat hij zichzelf goed warm kan houden. Dit geldt niet voor de lange haren tussen de pootjes, die je beter kort kunt houden omdat daar anders sneeuw aan vast kan plakken. Verder zorgen honden ervoor dat ze warm blijven, door bijvoorbeeld op warme dekens te gaan liggen. Een warmtekussen of verwarmde mand kan ook een optie zijn voor kouwelijke honden.

Hoe om te gaan met harde wind?

De vacht bestaat normaliter uit dikke stevige ‘dekharen’ en dunnere haartjes eronder. De isolerende luchtlaag die tussen deze haren blijft hangen, houdt de hond warm. Het probleem is dat deze luchtlaag zowel warme als koele lucht vast kan houden. Wanneer het heel hard waait, kan er sprake zijn van wind-kou. e doet je hond een groot plezier wanneer je de wandelingen kort houdt als het erg hard waait buiten. Honden die normaal gesproken enkele delen van de dag buiten verblijven, kun je ondersteunen door hen een verwarmde, beschutte plek te bieden tegen wind en kou.

Hoe om te gaan met regen en sneeuw?

Wanneer de vacht doorweekt wordt door regen of sneeuw, gaat de vacht plat liggen en wordt deze zwaar en log. Als gevolg hiervan verdwijnt de isolerende luchtlaag, waardoor de hond in rap tempo afkoelt. Je hond kan het daarom ook erg koud krijgen wanneer hij in bad is gedaan voordat je hem uitlaat. Voor hondenrassen met een minimale vetlaag of beharing zoals Chihuahuas is een waterafstotende jas dan ook echt geen overbodige luxe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *